Προϋπολογισμός στο σπίτι
Ο σχεδιασμός και η τήρηση ενός προϋπολογισμού είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της οικονομικής διαχείρισης. Ο μηνιαίος προϋπολογισμός είναι ένα στρατηγικό εργαλείο, για να βελτιώσετε την οικονομική σας κατάσταση σε βάθος χρόνου. Ας δούμε, κάποιες συμβουλές που είναι καλό να ακολουθήσετε για να γνωρίζετε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να αντέξει η τσέπη σας
Αποφύγετε τις αγορές με πολλές έντοκες δόσεις για αγαθά που χάνουν την αξία τους
Αν αναλάβετε ένα χρέος για αόριστο χρονικό διάστημα, ειδικά αν πρόκειται για πιστωτικές κάρτες θα πληρώσετε πολλαπλάσιο ποσό από αυτό, που αρχικά δανειστήκατε. Το καλύτερο είναι η εξόφληση του χρέους να γίνεται το ταχύτερο δυνατόν, ιδίως αν μιλάμε για ένα αγαθό, που χάνει την αξία του με την πάροδο του χρόνου. Δηλαδή δε σας συμφέρει να έχετε το βάρος ενός δανείου για κάτι που έχει ήδη χάσει την αξία του. Π.χ. ένα αυτοκίνητο χάνει την αξία του από το πρώτο λεπτό που το αγοράζετε. Έτσι, όσο μεγαλύτερο είναι το δάνειο και ο χρόνος αποπληρωμής, τόσο περισσότερα χρήματα θα χάσετε.
Οι δόσεις των δανείων σας δεν πρέπει να ξεπερνούν το 30% του εισοδήματός σας
Αν και η συμβουλή αυτή ακούγεται απλή, χρειάζεται να προσέξετε δύο πράγματα.
Όταν παίρνετε δάνειο λάβετε υπόψη την παράμετρο ότι το εισόδημά σας μπορεί να αλλάζει από χρόνο σε χρόνο. Επίσης την παράμετρο για άλματα στο επιτόκιο του δανείου ειδικά αν έχετε επιλέξει κυμαινόμενο δάνειο. Όταν κάνετε τον προϋπολογισμό σας, για τον υπολογισμό της δόσης σας να έχετε λάβει υπόψη σας τη μεγαλύτερη πιθανή άνοδο του επιτοκίου.
Αποταμιεύστε το 10% των εισοδημάτων σας
Η αποταμίευση είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του προϋπολογισμού σας. Ένας ο προϋπολογισμός που δεν αφήνει χρήματα στο τέλος του μήνα είναι καταστροφή.
Οι περισσότεροι οικονομικοί σύμβουλοι συνιστούν να εξοικονομείτε κατ ελάχιστον το 10% του εισοδήματός σας. Όσο πιο πολλά μπορείτε να αποταμιεύσετε τόσο το καλύτερο. Οπότε κάθε φορά που καταστρώνετε τον προϋπολογισμό του μήνα αφαιρέσετε το 10% της αποταμίευσης.
Μην υποτιμάτε τα ανεξόφλητα χρέη
Μην αγνοήσετε τα χρέη σας που εκκρεμούν επειδή δεν σας πιέζουν να τα πληρώσετε. Πρέπει να τα συμπεριλάβετε στον προϋπολογισμό και να επιλέξετε μηνιαία ποσά, που θα επιτρέψουν την εξόφληση όλου του χρέους σας στο συντομότερο χρονικό διάστημα.
Υπολογίστε τους αστάθμητους παράγοντες
Σε μια μεταβαλλόμενη οικονομία όλα είναι ρευστά. Μπορεί εσείς να υπολογίζετε ότι τα έσοδά σας θα είναι σταθερά ή και μεγαλύτερα για χρόνια, όμως η αλήθεια είναι ότι μπορεί να χάσετε τη δουλειά σας και να δείτε το εισόδημά σας να πέφτει. Όταν κάνετε τον προϋπολογισμό σας να έχετε υπολογίσει όλα τα ενδεχόμενα για να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε σε κάθε περίπτωση. Κάντε έναν προϋπολογισμό, που είναι στα όριά σας και αποφύγετε αγορές, που δεν είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να εξοφλήσετε άνετα στο μέλλον.
Κάντε προϋπολογισμό, πριν τις αγορές σας
Ποτέ μην αφήσετε τις αγορές σας να σας υπαγορεύσουν τον προϋπολογισμό σας.
Κάντε ένα προϋπολογισμό αρχίζοντας από το μηδέν, φτιάχνοντας λίστες με ότι είναι απαραίτητο να αγοράσετε, υπολογίζοντας και τρόπους αποταμίευσης. Μη διστάζετε να αγοράσετε πράγματα που χρειάζεστε, αλλά μην υποκύπτετε στον πειρασμό αγοράζοντας πράγματα που δεν έχετε ανάγκη, όπως καινούριο αυτοκίνητο ακριβές τηλεοράσεις κ.λπ. Έτσι και θα εξοικονομήσετε χρήματα αλλά και δεν θα έχετε πρόβλημα σε καμία περίπτωση.