Σπιτικά χάμπουργκερ
Αντί να αγοράσετε junk food απέξω φτιάξτε μονοι σας χάμπουργκερ στο σπίτι. Θα είναι και καλύτερα και θα σας κοστίσουν λιγότερο.
Για να φτιάξετε τα δικά σας χάμπουργκερ στο σπίτι θα σας πάρει 15 λεπτά προετοιμασίας και 20 ψησίματος.
Υλικά για 6 χάμπουργκερ:
1.200 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
1 φλιτζάνι τσαγιού νερό ή ζωμό κρέατος
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά σούπας ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα του κρεμμυδιού)
Εκτέλεση:
Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια για 10' σε πολύ χαμηλή φωτιά μόνο μέχρι να γίνουν διάφανα και πριν πάρουν χρώμα. Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα βάζουμε σε ένα μπολ με όλα τα υπόλοιπα υλικά, (κιμάς, σοταρισμένο κρεμμύδι, νερό, ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι). Ζυμώνουμε πολύ καλά, (με το χέρι ή με μίξερ) μέχρι να αφρατέψει ο κιμάς και ν' αλλάξει χρώμα. Όσο πιο πολύ ζυμώσουμε το μείγμα τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα μπιφτέκια. Χωρίζουμε τον κιμά σε έξι ίσα μέρη και πλάθουμε μεγάλα μπιφτέκια. Τα τηγανίζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι για 4' από κάθε πλευρά αρχικά και μετά τα ψήνουμε στον φούρνο πάνω σε λαδόκολλα στους 200ο C για 15'-20'. Ανοίγουμε τα ψωμάκια οριζόντια και τοποθετούμε από ένα μπιφτέκι. Αν θέλουμε, τοποθετούμε και από μια φέτα κίτρινο τυρί, που θα λιώσει από την θερμότητα του μπιφτεκιού. Κατά βούληση τοποθετούμε επιπλέον ό,τι λαχανικό μας αρέσει, όπως μαρούλι, κρεμμύδι, ντομάτα.