olatapsaxno.gr Έξοδοι Διακοπές Διακοπές με σκηνή

Διακοπές με σκηνή

Αξιολόγηση Χρήστη: / 19
ΧείριστοΆριστο 

Ο εξοπλισμός

Βασική λεπτομέρεια που πρέπει να θυμάστε όταν αγοράζετε εξοπλισμό κάμπινγκ είναι ότι οι σκηνές δύο ατόμων χωράνε ακριβώς δύο άτομα. Αυτό σημαίνει πως αν είστε δυο άτομα τα πράγματα σας δεν θα χωρέσουν μαζί με εσάς σε μια σκηνή δυο ατόμων. Μπορείτε να αφήσετε τα πράγματα έξω και να κοιμηθείτε μέσα ή ανάστροφα τα πράγματα μέσα και να κοιμηθείτε έξω. Η καλύτερη λύση όμως είναι να πάρετε μια μεγαλύτερη σκηνή δηλαδή για δυο άτομα μια τριών ή τεσσάρων ατόμων. Αν σκοπεύετε να περάσετε αρκετές ημέρες, επενδύστε σε ένα φουσκωτό στρώμα σχεδιασμένο για ύπνο και αποφύγετε τα άβολα για ύπνο στρώματα θαλάσσης. Μην παραλείψετε τον υπνόσακο (sleeping bag) γιατί «είναι καλοκαίρι και κάνει ζέστη» αλλά τα βράδια δίπλα στη θάλασσα κάνει ψύχρα.

Στο οργανωμένο κάμπινγκ

Οι διακοπές σε ένα οργανωμένο κάμπινγκ δεν διαφέρουν και πολύ από το να κάνετε διακοπές σε ένα ξενοδοχείο. Το οργανωμένο κάμπινγκ είναι οικονομικό και κοινωνικό. Η διαφορές είναι ότι θα κοιμάστε σε υπνόσακο και όχι σε κρεβάτι, δεν θα έχετε κλιματισμό, ψυγείο και τηλεόραση στο δωμάτιο σας και δεν θα έχετε ατομικό μπάνιο και τουαλέτα. Τα οργανωμένα κάμπινγκ διαθέτουν κοινόχρηστες τουαλέτες, ντουζιέρες, πλυντήρια, εστιατόριο, και mini-market, από όπου μπορείτε να κάνετε τις προμήθειες σας. Τα μεγάλα κάμπινγκ διαθέτουν ακόμα κοινόχρηστες ψησταριές, πισίνα, νεροτσουλίθρες, γήπεδα, νυχτερινά κέντρα και έτσι πολλοί περνούν όλες τις ήμερες των διακοπών τους χωρίς να απομακρύνονται καθόλου από το κάμπινγκ. Η συμβίωση σε ένα κάμπινγκ προϋποθέτει βέβαια σεβασμό στους υπόλοιπους ενοίκους και τήρηση των κανονισμών λειτουργίας του.

Θα πρέπει να πάρετε μαζί σας
Τα μόνο που χρειάζεστε για την παραμονή σας σε ένα οργανωμένο κάμπινγκ είναι σκηνή, υπνόσακο, φουσκωτό στρώμα και τα προσωπικά σας είδη.
Στο mini-market του οργανωμένου κάμπινγκ θα βρείτε τα πάντα αλλά καλό είναι να έχετε μαζί σας για αρχή, χαρτί τουαλέτας, φακό, πολύ-σουγιά, οργανωμένο φαρμακείο και αντηλιακό.

Στο ελεύθερο κάμπινγκ

free-campingΤο ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται και, αν σας πιάσουν, το πρόστιμο είναι 150 ευρώ ανά άτομο, αλλά είναι μία εμπειρία που προτιμούν όσοι αγαπούν τις διακοπές στη φύση. Θα σας κοστίσει ακόμα πιο φτηνά από ένα οργανωμένο αλλά θα σας λείψουν οι τουαλέτες οι ντουζιέρες, τα πλυντήρια, το εστιατόριο, και το mini-market. Θα κερδίσετε τον έναστρο ουρανό, τη θάλασσα σε απόσταση λίγων μέτρων από το κρεβάτι σας, και πρωινές βουτιές σε κρυστάλλινα νερά. Υπάρχουν συγκεκριμένες τοποθεσίες που πηγαίνουν πολλοί και κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ και δίπλα σε αυτές έχουν ανοίξει ταβέρνες και μίνι μάρκετ με τα βασικά αγαθά. Βεβαία κάποιοι προτιμούν τοποθεσίες μακριά από τον κόσμο που θα κατασκηνώσουν εντελώς μόνοι τους.

Αν ανήκετε στην δεύτερη κατηγορία θα πρέπει να διαλέξετε με προσοχή το μέρος που θα κατασκηνώσετε. Μπορεί μια απόλυτα έρημη απομακρυσμένη παραλία να ακούγεται πολύ καλή σαν ιδέα, αλλά επιλέξτε την μόνο αφού έχετε εξασφαλίσει την επικοινωνία σας με τον έξω κόσμο, δηλαδή το κινητό σας έχει σήμα και να έχετε τρόπο να επιστρέψετε εύκολα στον πολιτισμό. Θα ανάψετε φωτιά αφού πάρετε όλα τα μέτρα ασφαλείας και όταν φύγετε θα μαζέψτε τα σκουπίδια σας.

Θα πρέπει να πάρετε μαζί σας

Το ελεύθερο κάμπινγκ σε απομακρυσμένη παραλία προϋποθέτει πολύ καλή οργάνωση και προνοητικότητα. Τα πράγματα που πρέπει να σκεφθείτε να πάρετε μαζί σας εκτός από την σκηνή σας τον υπνόσακο, το φουσκωτό στρώμα και τα προσωπικά σας είδη είναι πολλά. Απαραίτητα θα πρέπει να πάρετε:

Ένα φορητό ψυγείο και θερμός
Ομπρέλα θαλάσσης ή τέντα για να δημιουργήσετε σκιά
Ένας πολύ-σουγιάς
Ένα γκαζάκι, τηγάνι, σπίρτα και αναπτήρες
Πλαστικά πιάτα, ποτήρια και πιρούνια
Μαχαίρι και μερικά μέτρα σχοινί
Χαρτί υγείας και σακούλες σκουπιδιών
Ένα οργανωμένο φαρμακείο και εντομοαπωθητικά (σώματος και σπείρες)
Αντηλιακό λάδι
Ένας καλός φακός, ένα ραδιόφωνο και βέβαια το κινητό σας τηλέφωνο.
Προτιμήστε φακό και ραδιόφωνο ή ακόμα και κινητό τηλέφωνο που μπορεί να φορτίζεται από τον ήλιο ή μέσω μανιβέλας για να μην ξεμείνετε από μπαταρίες.
Τρόφιμα: Νερό, κονσέρβες ή έτοιμα γεύματα, πατάτες και συσκευασίες πατατάκια, φρούτα, καφές και ζάχαρη, φρυγανιές, κράκερ, παξιμάδια, κρουασάν και μπισκότα (χωρίς γέμιση)
Ρούχα: Τα παρεό, τα σορτσάκια, τα ελαφριά μπλουζάκια ή τα καθόλου ρούχα είναι τα αγαπημένα ρούχα όσων επιλέγουν ελεύθερο κάμπινγκ. Βέβαια ο καθένας διαλέγει τα ρούχα που θεωρεί πρακτικά. Τα ρούχα πάντως που δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να σας λείπουν είναι ένα ελαφρύ μπουφάν, μία μακρυμάνικη μπλούζα, ένα μακρύ παντελόνι, ένα ζευγάρι κάλτσες και ένα ζευγάρι κλειστά παπούτσια.

Ο νόμος
Το ελεύθερο κάμπινγκ είναι, σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους, παράνομο. «Για την προστασία του περιβάλλοντος» είναι η επίσημη αιτιολογία. «Για να μη χάνουν χρήματα τα ξενοδοχεία και τα οργανωμένα κάμπινγκ» ο αντίλογος. Πάντως αν πάτε και στήσετε την σκηνή σας μπροστά σε ένα ξενοδοχείο ή ένα οργανωμένο κάμπινγκ μάλλον κάποιος θα σας κάνει παρατήρηση. Οι ελληνικοί νόμοι προβλέπουν αυτόφωρο, 3 μήνες εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης ή/και χρηματική ποινή, και 150 ευρώ πρόστιμο ανά άτομο που εισπράττει ο δήμος ή η κοινότητα. Πολλές φορές οι «κατηγορούμενοι» έχουν αθωωθεί στα δικαστήρια, γιατί δεν υπήρχε η σχετική ταμπέλα «απαγορεύεται η κατασκήνωση» στην παραλία, ή γιατί είχαν την υποστήριξη των αντίστοιχων δήμων ή κοινοτήτων. Η συνηθέστερη αντιμετώπιση των ελεύθερων κατασκηνωτών από την αστυνομία είναι απλές συστάσεις. Κάποιες λίγες φορές η δημοτική αστυνομία εισπράττει μόνο το πρόστιμο, κάποιες λιγότερες ακολουθείται η διαδικασία του αυτόφωρου, με τη δίκη να πραγματοποιείται μετά από ένα χρόνο και κάποιες άλλες οι τοπικές αρχές επιλέγουν να κάνουν τα στραβά μάτια.

Σε κάθε περίπτωση, η παραμονή το βράδυ στην παραλία με υπνόσακο sleeping bag χωρίς σκηνή δε θεωρείται παράνομη. Περισσότερα για την σχετική νομοθεσία και το κίνημα ελεύθερου camping μπορείτε να διαβάσετε στο  http://freecampgr.blogspot.com/

Περιοχές ελεύθερου camping στην Ελλάδα

Το ελεύθερο camping «επιτρέπεται» σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας από τις τοπικές αρχές αλλά παρόλα αυτά οι διαθέσεις της κάθε τοπικής αρχής μπορεί να αλλάξουν. Για αυτόν τον λόγο καλό είναι να μην βασιστείτε μόνο στις παρακάτω πληροφορίες και να κάνετε και μια περαιτέρω έρευνα για το μέρος που σκοπεύετε να κατασκηνώσετε.

Αγκίστρι
Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, διαθέτει παραλίες μεγάλης έκτασης.

Ηλεία
Στην 50 χιλιομέτρων παραλία της Ηλείας, που οι περισσότεροι αποκαλούν «Καϊάφα», (απέναντι από τη λίμνη με τα ομώνυμα λουτρά βρίσκεται το καλύτερο σημείο της παραλίας). ο Καϊάφας έχει καεί σε μεγάλο βαθμό αλλά έχουν μείνει κάποια κομμάτια αν ψάξει κανείς, και παρά την καταστροφή του παραμένει υπέροχη τοποθεσία για διακοπές

tilos-eristosΤήλος
Η τοπική κοινότητα, έχει τοποθετήσει ντουζιέρες, τουαλέτες και κάδους σκουπιδιών στην τοποθεσία Έριστος για τους free campers.

 

 

 


Σούγια της Κρήτης

Λυβικό, με δημόσιες ντουζιέρες.

gavdos-sarakinikoΓαύδος
Απέχει 24 ναυτικά μίλια από τη Χώρα Σφακίων και αποτελεί το νοτιότερο σημείο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν καραβάκια για τη Γαύδο από τη Χώρα Σφακίων.

 

Γαϊδουρονήσι
Βρίσκεται νότια του Αγίου Νικολάου. Για να φτάσετε εκεί θα πάτε στην Ιεράπετρα και από εκεί θα πάρετε το καραβάκι το οποίο κάνει καθημερινά δρομολόγια. Στο Γαιδουρονήσι δεν υπάρχουν δρόμοι, ούτε ηλεκτρικό.

Αγαθονήσι
Aνάμεσα στην Πάτμο και τη Σάμο. Απέχει 36 ν.μ. από την Πάτμο και μόλις 8 ν.μ. από τις Μικρασιατικές ακτές.

Μαράθι
Νησάκι κοντά στους Λειψούς ανατολικά της Πάτμου από όπου υπάρχουν κάθε μέρα καραβάκια για Μαράθι. Δεν υπάρχουν δρόμοι, καταστήματα, αυτοκίνητα και τεχνολογική «πρόοδος», ούτε καν μόνιμο ρεύμα, και είναι τόσο μικρό (εμβαδού 355 στρέμματα και με συνολική ακτογραμμή περίπου 4 χιλιόμετρα) που μπορείς να το περπατήσεις ολόκληρο σε χρόνο λιγότερο από 1 ώρα.

nisyros-paxia-amosΝίσυρος
Η Νίσυρος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο στο κέντρο περίπου των Δωδεκανήσων ανάμεσα στην Κω και στη Τήλο. Είναι ένα από τα μικρότερα νησιά της Δωδεκανήσου και έχει έκταση 41 τ. χλμ. και σχήμα κωνικό. Το μεγαλύτερο τμήμα του εδάφους του νησιού είναι ορεινό και αποτελείται από ηφαιστειακά πετρώματα. Στην παραλία Παχιά Άμμος υπάρχει μια ταβέρνα για τις βασικές προμήθειες.


 

donousa-mersiniΜικρές Κυκλάδες
Δεκάδες μικρές και μεγαλύτερες νησίδες. Το κάτω Κουφονήσι, η Ηρακλειά η Δονούσα (φώτο) και η Σχοινούσα είναι τα μόνα κατοικημένα.

 

 

 


Αϊ Στράτης
- Άγιος Ευστράτιος
Μικρό νησί στα ΝΔ της Λήμνου. Ιδανικός τόπος για ήσυχες διακοπές με ειδυλλιακές παραλίες και καθαρές ακτές. Στο νησί υπάρχουν μικρά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ψαροταβέρνες και μπαράκια δίπλα στη θάλασσα.

Μεσσηνία
Στις περιοχές Ελαία, Καλονερό, Αι Λαγούδη, Γιάλοβα και αλλού.

Περιοχές ελεύθερου camping που έχουν γίνει συλλήψεις στην Ελλάδα

anafi-roukounasΑνάφη
Βρίσκεται σε απόσταση 12 ν.μ. ανατολικά της Σαντορίνης. Έχει έκταση 38 τ. χλμ. και είναι ένα ορεινό άγονο νησί. Όλες οι παραλίες διαθέτουν ταμπέλα που απαγορεύει την κατασκήνωση. Ο Ρούκουνας ήταν κάποτε περιοχή hot spot για free camping, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά συλλήψεων.

 


Σαμοθράκη
Διαθέτει ιδανικά σημεία για να στήσετε σκηνή δίπλα σε καταρράκτες και κάτω από σκιερές φυλλωσιές, αλλά έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά συλλήψεων. Ωστόσο οι κρυψώνες στο δάσος είναι πολλές.

Ικαρία στο Να
Ιστορικό, και αγαπημένο σημείο για ελεύθερους κατασκηνωτές, που κάποια στιγμή έγινε τόσο διάσημο ώστε ήρθαν κλούβες με το καράβι και συνέλαβαν όλους τους κατασκηνωτές.

xiliadou-nudistsΧιλιαδού
Άγριας ομορφιάς παραλία στην κεντρική Εύβοιας, από την πλευρά του Αιγαίου. Στην Χιλιαδού λειτουργεί εκτός από την μεγάλη παραλία και μια επίσημη παραλία γυμνιστών σε ένα χωριστό κολπίσκο στο βόρειο άκρο της ακτής. Η περιοχή ήταν για πολλά χρόνια αγαπημένο σημείο ελεύθερων κατασκηνωτών και έτσι σύντομα εμφανιστήκαν ταβέρνες. Στην συνέχεια η περιοχή έγινε τόσο διάσημη που εμφανιστήκαν σπίτια, ενοικιαζόμενα δωμάτια έως και παρκινγκ για οχήματα. Από τότε έχουν αναφερθεί συλλήψεις ενώ πλέον υπάρχει ταμπέλα που απαγορεύει την κατασκήνωση στην πρώτη παράλια (των ντυμένων). Υπάρχει και τρίτη παραλία αλλά θα πρέπει να σκαρφαλώσετε τα βράχια για να την ανακαλύψετε ή να πάτε με βάρκα. Η διαδρομή για να φτάσετε είναι: Χαλκίδα- Νέα Αρτάκη – Βατώντα – Καθενοί – Στενή – Στρόπωνες – Λάμαρη – Παραλία Χιλιαδούς.

 

Σχόλια  

 
0 #2 Guest 20-04-2016 08:41
Γραφετε το Γαιδουρονήσι στις περιοχές όπου επιτρέπεται το ελεύθερο καμπινγκ!!!!!!!!!!!!
ΛΑΘΟΣ, ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ. Απαγορεύεται δια ροπάλου. Πρόστιμο επιτόπου και ΑΥΤΟΦΩΡΟ. Καθε βράδυ πάνε οι λιμενόμπατσοι. Είναι προστατευόμενη περιοχή NATURA
Παράθεση
 
 
+1 #1 Guest 09-02-2014 18:22
Δυστυχώς το πρόστιμο έχει ανέβει πλέον σε 300€ και όχι 150€.
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΩΡΕΑΝ σήμερα

Giveaway of the Day

Συμβουλές για όλα
Αποφεύγετε τις άσκοπες προθερμάνσεις και το συχνό άνοιγμα-κλείσιμο του φούρνου. Κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του φούρνου φεύγει το 20% της εσωτερικής θερμότητας. Καθαρίζετε τακτικά τα ηλεκτρικά μάτια και το φούρνο.
ΓΙΟΡΤΕΣ
Τετάρτη
30
Οκτωβρίου
Ζηνοβίου και Ζηνοβίας των μαρτύρων, Κλεόπα και Αρτεμά των αποστόλων
Έχουμε 9 επισκέπτες συνδεδεμένους