olatapsaxno.gr Σπίτι Ηλεκτρισμός Κατανάλωση ενέργειας από συσκευές "σε αναμονή"

Κατανάλωση ενέργειας από συσκευές "σε αναμονή"

Αξιολόγηση Χρήστη: / 9
ΧείριστοΆριστο 
Μπορεί να νομίζετε πως έχετε κλείσει όλες τις ηλεκτρικές συσκευές και δεν έχετε ξεχάσει τίποτα αναμμένο. Όμως το ρολόι της ΔΕΗ συνεχίζει να γυριζει και να γράφει κιλοβατώρες. Η τηλεόραση, το dvd, ο φορτιστής του κινητού, το στερεοφωνικό, ο υπολογιστής σας...  όταν κοιμάστε ή λείπετε, εργάζονται αδιάκοπα, χωρίς να τα χρειάζεστε! Βρίσκονται "σε κατάσταση αναμονής" (stand-by), τις περισσότερες φόρες 20 ώρες την ημέρα περιμένοντας το πάτημα του κουμπιού που θα τα θέσει σε πλήρη λειτουργία.

Κλείνοντας την τηλεόραση από τον κεντρικό διακόπτη και όχι από το τηλεχειριστήριο, θα κερδίσετε έως και 17 ευρώ από το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος το χρόνο και ταυτόχρονα θα αποφύγετε την έκλυση στην ατμόσφαιρα μέχρι και 207 κιλών διοξειδίου του άνθρακα. Με τον ίδιο τρόπο πολλές ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν λιγότερη η περισσότερη ενέργεια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η κατανάλωση συσκευών σε κατάσταση αναμονής μπορεί να κοστίσει κάθε χρόνο περίπου 24 ευρώ για ένα βίντεο, 19 ευρώ για ένα στερεοφωνικό, 14 ευρώ για ένα φούρνο κουζίνας, 12 ευρώ για ένα DVD και 9,5 ευρώ για ένα φούρνο μικροκυμάτων. Το ηλεκτρικό ρεύμα που απορροφάται από συσκευές σε κατάσταση αναμονής συνήθως ή δεν χρησιμεύει σε τίποτα, ή εξασφαλίζει ασήμαντες λειτουργίες, όπως την άμεση ανταπόκριση στις εντολές του τηλεχειριστηρίου ή τη λειτουργία ενός ρολογιού. Περίπου το 1,5% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα καταναλώνεται από ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (stand by). Η ενέργεια αυτή ευθύνεται για την εκπομπή 600.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. Αν κλείνετε εντελώς το μόνιτορ του υπολογιστή σας το βράδυ αντί να το αφήνετε σε κατάσταση αναμονής εξοικονομείτε την ενέργεια που θα κατανάλωνε ένας φούρνος θερμοκυμάτων για έξη χρήσεις! Ένα μέσο σπίτι μπορεί να εξοικονομήσει στον λογαριασμό του ηλεκτρικού έως και 200 ευρώ αν ακολουθήσει σωστά «συνταγές» εξοικονόμησης ενέργειας.

Το 8% της οικιακής κατανάλωσης σε ένα μέσο σπίτι προέρχεται από τις ηλεκτρονικές συσκευές. Κλείνετε, όταν είναι δυνατό, τις συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη ή βγάλτε τις από την πρίζα όταν δεν λειτουργούν και μη τις αφήνετε σε κατάσταση αναμονής. Τοποθετήστε πολύμπριζα για να μπορείτε να κλείνετε ομαδικά πολλές συσκευές μαζί όπως τηλεόραση με το βίντεο και το DVD, τον υπολογιστή μαζί με τον εκτυπωτή και τα ηχεία κλπ όταν δεν τα χρησιμοποιείτε (π.χ. κάθε βράδυ). Στην αγορά υπάρχουν πολύμπριζα και συσκευές όπως η Ecobutton  που αναλαμβάνουν να κλείσουν όλες τις συσκευές μαζί με το πάτημα ενός πλήκτρου. Αν πρόκειται να πάτε διακοπές κατεβάστε όλες τις ασφάλειες εκτός από αυτές που τροφοδοτούν συσκευές που πρέπει να λειτουργούν οπωσδήποτε όπως το ψυγείο ο συναγερμός κ.λπ! Γενικά να κλείνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές από τους διακόπτες και όχι μόνο από το τηλεκοντρόλ. Μην αφήνετε στην πρίζα φορτιστές και συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε το περιβάλλον και μειώνετε το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Επειδή σε κάποιες συσκευές δεν είναι δυνατή η παρέμβαση του καταναλωτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση για να περιορίσει τις διαρροές έχει θέσει προδιαγραφές στους κατασκευαστές και προσπαθεί να θέσει ακόμα αυστηρότερες. Έτσι οι μοντέρνες συσκευές συνήθως ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας. Στις παλιές συσκευές όμως η οικονομία ρεύματος είναι αποκλειστική ευθύνη του χρήστη και έχει άμεση σχέση με τη καθημερινή συμπεριφορά του.

Όταν αγοράζετε νέες ηλεκτρικές συσκευές ελέγξτε την ενεργειακή κλάση στην ετικέτα τους, (κατηγορία συσκευής Α σημαίνει οικονομία στο ρεύμα, ενώ κατηγορία G σημαίνει υψηλή κατανάλωση) και διαλέξτε τις συσκευές που έχουν την χαμηλότερη κατανάλωση δηλαδή αυτές με υψηλή ενεργειακή κλάση ΑΑΑ. (βλέπε άρθρο ενεργειακή σήμανση)

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΩΡΕΑΝ σήμερα

Giveaway of the Day

ΓΙΟΡΤΕΣ
Τετάρτη
30
Οκτωβρίου
Ζηνοβίου και Ζηνοβίας των μαρτύρων, Κλεόπα και Αρτεμά των αποστόλων
Έχουμε 9 επισκέπτες συνδεδεμένους